Zážitok neurochirurga

26.11.2018 20:43

Zaujímavý príbeh Ebena Alexandra, amerického neurochirurga. „Ako neurochirurg som veril iba vede a teda to, čo sa nedalo logicky vysvetliť, akoby neexistovalo,“ povedal v šou Oprah Winfrey muž, ktorý vyštudoval neurochirurgiu na prestížnom Harvarde.

„Mal som za to, že rozumiem tomu, čo sa stane v mozgu, keď sú ľudia blízko smrti a vždy som veril, že tu sú dobré vedecké vysvetlenia pre nebeské cesty mimo tela, ktoré opisujú ľudia, čo sa priblížili smrti,“ pokračoval. 

Všetko sa zmenilo vo chvíli, keď sa medzi týchto ľudí zaradil aj on sám. V roku 2008 ochorel na zápal mozgových blán a upadol do kómy. Jeho mozgová kôra zodpovedná za myšlienky a emócie - to, čo nás robí ľuďmi, prestala fungovať. 

„Mohla za to baktéria meningitídy, ktorá začala rozožierať môj mozog.“

V momente, keď už to doktori chceli vzdať, Eben otvoril oči a vrátil sa do života s neuveriteľným zážitkom, o ktorom spočiatku nechcel hovoriť. 

„Nedokážem to vedecky vysvetliť, ale zatiaľ čo moje telo ležalo v kóme, moja myseľ bola živá a zdravá.“ 

Počas svojho zážitku sa dostal do priestoru pripomínajúceho nebo. 

„Ocitol som sa v oblakoch. Veľkých nadýchaných oranžovo-bielych mrakoch, ktoré kontrastovali na tmavomodrej oblohe. Nad nimi lietali kŕdle priehľadných, svetielkujúcich bytostí, ktoré som nedokázal rozoznať... Vychádzala z nich radosť... Potom som sa dostal do čierno-čiernej tmy, ktorú presvetľovalo intenzívne svetlo,“ vyznal sa doktor, ktorý v onom priestore stretol aj svoju zosnulú sestru. Keď sa vrátil do života, vydal o svojej skúsenosti knihu Pohľad do večnosti.

https://www.cas.sk