Zemetrasenia - mení sa ich sila?

20.08.2019 17:21

Koncom augusta roku 2018 sme boli svedkami toho, ako v priebehu jedného týždňa zemetrasenie o enormnej sile v hodnote 7,3 stupňa Richterovej stupnice otriaslo Venezuelou, a zakrátko na to gigantické zemetrasenie o hodnote dokonca až 8,2 stupňa udrelo na Fidži.

Kde možno očakávať ďalšie zemetrasenie?

Väčšina z nás si už každým dňom začína jasnejšie uvedomovať, že s našou planétou sa musí diať niečo veľmi neobvyklé. V redakcii sme si dali trochu námahy a vyhľadali sme si údaje ohľadom frekvencie výskytu zemetrasení po celej planéte.

To, čo sme zistili, nás ohromilo – zemskou kôrou otriaslo silné zemetrasenie v priebehu jedného týždňa dokopy 144krát, pričom v jednom dni to bolo dokonca 55krát.

Zdôrazňujeme, že sa nejednalo o malé zemetrasenia. Geologická služba Spojených štátov (United States Geological Survey (USGS))považuje za „veľké“ každé zemetrasenie, ktoré dosahuje úroveň 4,5 a viac stupňa Richterovej stupnice.

V poslednom období sa tieto „veľké“ zemetrasenia objavujú tak často, že pre jednotlivé krajiny začína byť stále väčší problém sa s nimi vyrovnať.

V médiách sú obyčajne prezentované len tie zemetrasenia, ktoré si vyžiadajú ľudské životy alebo vedú k rozsiahlym materiálnym škodám. To je napríklad prípad obrovského zemetrasenia, ktoré koncom augusta 2018 zasiahlo severné pobrežie Venezuely…

V utorok 21. augusta 2018 zasiahlo severné pobrežie Venezuely veľké zemetrasenie o sile 7,3 stupňa. Podľa informácií Geologickej služby Spojených štátov bolo chvenie zeme a budov cítiť dokonca až v hlavnom meste Caracas.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v blízkosti mesta Carupano, ktoré pozostáva z niekoľkých chudobných rybárskych osád.

Toto zemetrasenie však bolo citeľné až v susednej Kolumbii smerom na východ, ako aj na neďalekých ostrovných štátoch, ako sú Trinidad a Tobago či Svätá Lucia, ktoré ležia zase smerom na západ a sever od Carupana.

Takéto zemetrasenie je asi to posledné, čo dnešná Venezuela potrebuje. Vo Venezuele znova došlo k devalvácii ich meny, čím sa stala tak bezcennou, že obyvatelia Venezuely doslova vyhadzujú peniaze do koša.

 

Podľa údajov viacerých informačných agentúr toto zemetrasenie trvalo zhruba dve minúty, v priebehu ktorých stihlo obyvateľmi poriadne potriasť. Uvedieme si krátky výňatok od spravodajskej agentúry Reuters:

Ešte stále mám pocit, ako keby som mala každú chvíľu omdlieť. Od strachu sa ešte stále chvejem. To zemetrasenie trvalo naozaj dlho,“ povedala našej redaktorke 22 ročná Sheny Fuentes, ktorá sa v čase zemetrasenia nachádzala vo svojej pracovni vo východnom Caracase.

Už som sa však trochu upokojila, keď som si uvedomila, že škody po zemetrasení nie sú až také zlé. Mohlo to byť omnoho horšie, najmä keď vezmeme do úvahy, že Venezuela sa nachádza v ekonomickej kríze.

Často uvidíte ľudí, ako hľadajú jedlo v smetiakoch. A keď sa lepšie pozriete na budovy, tak vidíte, že nie sú postavené práve najkvalitnejšie. Silnejšie zemetrasenie by Venezuelu úplne dorazilo,“ povedala Sheny pre agentúru Reuters.

Hneď na druhý deň, v stredu 22. augusta 2018, zasiahlo Fidži obrovské zemetrasenie o sile 8,2 stupňa Richterovej stupnice.

Toto zemetrasenie bolo druhé najväčšie zaznamenané zemetrasenie, ktoré patrí do kategórie „hlbokých“ zemetrasení, čo znamená, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke medzi 300 až 700 km.

Musíme ešte dodať, že aj zemetrasenie vo Venezuele bolo veľmi neobvyklým typom zemetrasenia.

Seizmológ Stephen Hicks sa dokonca vyjadril, že to bolo „najsilnejšie zaznamenané zemetrasenie“, ktoré sa kedy v tejto oblasti vyskytlo…

„Dnešné zemetrasenie o sile 7,3 stupňa, ktoré otriaslo severným pobrežím Venezuely, je jedno z najsilnejších zemetrasení zaznamenaných pozdĺž Karibskej a Juhoamerickej tektonickej platne.

V roku 1900 síce bolo v západnej časti tejto oblasti zaznamenané zemetrasenie o sile 7,7 stupňa, no to bolo ešte v dobe, kedy seizmológovia nedisponovali tak presnou technológiou ako dnes.

Okrem toho, zemetrasenie v roku 1900 sa objavilo tesne po 48 hodinách globálnej seizmickej aktivity, ktorá dosahovala extrémne hodnoty.

Podľa anglických novín Daily Mail sa celé územie tzv. „Ohnivého kruhu“ otriasalo počas nedele a pondelka pod náporom 69 veľkých zemetrasení…

„Len v priebehu 48 hodín udrelo v seizmologicky najaktívnejšej a najnebezpečnejšej zóne Zeme až šesťdesiatdeväť veľkých zemetrasení.

Šestnásť „veľkých“ zemetrasení – t.j. takých, ktoré dosahujú silu 4,5 a viac stupňa – otriaslo v pondelok Tichooceánskou časťou Ohnivého kruhu. Deň predtým im predchádzala séria 53 podobných zemetrasení, ktoré otriasali celou touto rozsiahlou oblasťou.“

Prevažná väčšina zemetrasení, ktoré potrasú našou planétou, sa objavujú pozdĺž Ohnivého kruhu. Zóna Ohnivého kruhu sa nachádza približne po obvode celého Tichého oceána a ťahá sa priamo hore k západnému pobrežiu Spojených štátov.

Spolu s nárastom seizmickej aktivity Ohnivého kruhu za posledné mesiace pochopiteľne rastú aj obavy, že by každú chvíľu mohlo udrieť ďalšie „Veľké zemetrasenie“ v Kalifornii. Stačí si len prečítať nasledujúci výňatok z článku, ktorý bol nedávno uverejnený v Daily Mail…

„Všetky tieto zemetrasenia viedli ku zvýšeným obavám, že podobne veľké a ničivé zemetrasenie – čiže o sile 8 a viac stupňa – by mohlo udrieť aj v Kalifornii. 

Vedci už predtým upozorňovali na to, že zvýšená aktivita v oblasti Ohnivého kruhu by mohla mať za následok dominový efekt, ktorým by sa spustila séria zemetrasení a vulkanických erupcií kdekoľvek v tejto oblasti.“

Povedané inak, vedci sú si istí, že je to len otázka času, kedy sa aj na západnom pobreží Ameriky prejavia dôsledky mimoriadnej seizmickej aktivity, najskôr v podobe veľkého zemetrasenia.

Dokonca niektorí autori kníh neváhali a motív ničivého zemetrasenia už zapracovali do svojich apokalyptických románov o budúcnosti Ameriky.

Sme svedkami toho, ako sa po celej planéte objavujú stále častejšie a silnejšie zemetrasenia, a najmä, objavujú sa na miestach, kde by to nikto neočakával. Stačí si len pripomenúť, čo sa stalo koncom leta 2018 v Taliansku…

„Oblasť Molise bola v noci 15. a 16. augusta a tiež ráno 17. augusta zasiahnutá sériou zemetrasení. Zemetrasenie bolo pozorované aj v regióne Marky v blízkosti prístavného mesta Ancona.

Podľa údajov Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie v Taliansku (INGV), ktorý monitoruje seizmickú aktivitu, zemetrasenie o sile 5,2 stupňa udrelo aj na mieste vzdialenom štyri kilometre od juhovýchodného mestečka Montecilfone.

Toto malé mesto s počtom obyvateľov 1348 leží v regióne Molise a pocítilo zemetrasenie večer 16. augusta v čase po 8 hodine.“   

Väčšina Američanov však takýmto správam nebude venovať žiadnu zvláštnu pozornosť, pokiaľ sa väčšie zemetrasenia nezačnú objavovať aj na území Spojených štátov.

Jednoducho povedané, nie je celkom „normálne“, aby bolo v priebehu jedného týždňa zaznamenaných 144 veľkých zemetrasení. Okrem toho, v súčasnosti sa viacero sopiek po celej planéte prejavuje zvýšenou erupčnou činnosťou.

S najväčšou pravdepodobnosťou teda vstupujeme do obdobia, kedy bude povrch zemskej kôry mimoriadne nestabilný. Netreba byť pritom žiadnym géniom, aby sme si rýchlo uvedomili, že pre budúcnosť ľudstva z toho vyplývajú veľmi vážne dôsledky.

zdroj: https://themindunleashed.com/2018/08/over-the-last-7-days-our-planet-has-been-violently-shaken-by-144-major-earthquakes.html