Prečo sme tu?

19.06.2019 18:01

Túto otázku si určite aspoň raz za čas položíme všetci. Ak vás zaujíma viac, než všetky ostatné, určite jej prídete na kĺb. Hľadaním odpovede na to, čo je zmyslom života, sa nemusí zaoberať len filozofia. Podľa odborníkov každý z nás nejakým spôsobom hľadá odpoveď. Práve preto siahame po múdrych knihách a zúčastňujeme sa rôznych kurzov osobného rozvoja. A vedie nás k tomu práve emocionálna/duchovná inteligencia.

Toto je podľa portálu Learning-mind 10 znakov vysokej emocionálnej inteligencie:

  1. Uvažovaním nad zmyslom života strávite celé hodiny. Je hlavným bodom vašich záujmov, ktorému ste schopní obetovať more času.
  2. Ak sa vás na niečo pýtajú, pokúšate sa na problém pozrieť z globálneho hľadiska. Snažíte sa vytvoriť si zdravý nadhľad a nepozerať sa na veci len cez kľúčovú dierku.
  3. Ak sa máte pre niečo rozhodnúť, vždy zvážite viacero možností a budete uvažovať aj nad tým, ako vaše rozhodnutie ovplyvní ostatných ľudí.
  4. Veľmi radi sa zúčastňujete filozofických či náboženských debát. Máte záujem vypočuť si aj ostatných a tak si nájsť svoju vlastnú cestu.
  5. Nie sú vám ľahostajné morálne a etické hodnoty v spoločnosti. Vo svojom voľnom čase sa pravdepodobne budete radi angažovať v rôznych sociálnych projektoch.
  6. Pri spoznávaní nových ľudí je pre vás dôležité zdieľanie rovnakých hodnôt. Budete sa snažiť vôkol seba vytvoriť prostredie rovnako zmýšľajúcich ľudí.
  7. Často uvažujete a diskutujete o povahe vedomia. Zaujímate sa o vlastný rozvoj.
  8. Zaujíma vás, čo sa deje za horizontom ľudského života. Čo bolo pred tým, než sme sa narodili? Čo bude po tom, keď zomrieme? Tieto pálčivé otázky vám nedajú spávať.
  9. Nezaujímajú vás klebety, nehodnotíte ľudí, pretože viete, že každý má svoju cestu.
  10. Neviete len tak vypnúť. Vaše vnútro je zamestnané dôležitými otázkami a preto si oveľa ťažšie vychutnávate každodenné maličkosti.
Ak ste sa nenašli v týchto znakoch, no chcete si zvýšiť existenčnú inteligenciu, je na to niekoľko spôsobov. V prvom rade je dôležité chcieť sa viac zaujímať o to, čo je zmyslom života. Venujte pozornosť veciam, ktoré stoja za to a určite nájdete odpovede, ktoré vás posunú dopredu.